הרקע ל- תניית בוררות:
כל מי שביקר בבתי המשפט בשנים האחרונות, מודע לעומס הרב השורר בהם, ולהמתנה הממושכת בין דיון לדיון. בתי המשפט העמוסים לעייפה מתקשים לתפקד, ומי שנפגעים מכך הם בראש ובראשונה אזרחי המדינה, ששירות חיוני כמו מערכת משפט ציבורית מתפקדת ויעילה אינו בנמצא. מכאן, הדרך לעיוות דין לא ארוכה במיוחד. הבשורה הפחות טובה היא, שמשבר הקורונה לכשעצמו צפוי להחריף את התופעה עם גל תביעות שמובאות לפתחם של בתי המשפט, בסוגיות שונות הנגזרות מהמצב המורכב אליו נקלע המשק כולו.
ההבנה של המדינה כי הגידול בכמות ההליכים המשפטיים הנפתחים מדי שנה אינו מדביק את קצב גידול המשאבים המוקצים למערכת בתי המשפט ותקינת השופטים, הביאה אותה כבר לפני מספר שנים לדחוף את הציבור לפנות למעין מערכת משפט פרטית, היא מוסד הבוררות. דחיפה זאת, נעשתה בין היתר בביצור מוסד הבוררות בחקיקה, וחיזוק מעמדם של פסקי דין הניתנים במסגרת בוררות פרטית. פתרון זה, של בוררות פרטית, הופך לרלוונטי יותר ויותר כאשר מערכת המשפט קורסת תחת הנטל, כמערכת ציבורית לבירור סכסוכים בין אזרחים.
מהם היתרונות של בוררות פרטית?
הפניית סכסוך להכרעתו של בורר פרטי, מקצרת בראש ובראשונה את משך הטיפול בסכסוך, עד למתן פסק דין על ידי הבורר. במרבי הבוררויות, מסתיים ההליך בפני הבורר וניתן בו פסק דין, בתוך מספר חודשים בודדים. מנגד, מרבית הסכסוכים המתנהלים בבתי המשפט, אינם מגיעים להכרעה ולפסק דין אלא בחלוף מספר שנים לא מועטות. לבד מעינוי הדין הנגרם לצדדים הצריכים להתנהל בבית המשפט במשך שנים, הליך כה ממושך עשוי לפגוע באינטרסים אישיים ועסקיים של הצדדים – בפרט כאשר מדובר בחברות וארגונים, אך גם בקרב אנשים פרטיים. עצם קיומו של הליך משפטי, יכול להוות אבן ריחיים, ממנה יש להפטר במהירות האפשרית, מבלי לפגוע בהליך עצמו ובתוצאותיו. בוררות יעילה, עשויה אם כן להביא את המחולקת לסיומה בפרק זמן קצר באופן משמעותי מהתדיינות בפני בית המשפט, והרווחים שבניהול הליך מהיר, מתקזזים לרוב עם העלות הכרוכה בשכר טרחתו של הבורר, אשר שלא כמו במערכת המשפט המסובבת אגרות, על הצדדים לשאת בה לרוב שווה בשווה.
כיצד ניתן להבטיח בהסכם פנייה לבורר פרטי?
על מנת להבטיח כי סכסוך הנגזר מהסכם כלשהו יופנה לבורר פרטי, יש לקבוע סעיף או יותר נכון תניית בוררות בהסכם, אשר תיקבע מפורשות כי כל סכסוך הנוגע לאותו הסכם, יובא להכרעתו של בורר בלבד. בהתקיים תניה כזאת, לא יאפשר בית המשפט ניהול תביעה מולו באותו עניין, אלא רק בפני בורר. את זהות הבורר, רשאים הצדדים לקבוע בניהם מראש במסגרת תניית הבוררות, או להותיר את הדבר להכרעתו של צד שלישי עליו יוסכם בתניה. הניסיון מלמד, כי תמיד עדיף להסכים על זהות הבורר מראש, שכן בהתקיים סכסוך בין הצדדים, הסיכוי להגיע להבנות בעניין נמוך, והדבר יוביל להליך נפרד ומיותר בפני בית המשפט בתביעה ייעודית למינוי בורר.
למה לשים לב בהסכם שבו נכללת תניית בוררות?
כאמור, על תניית הבוררות להיות מפורשת, ורצוי כי תכלול את זהות הבורר. עניינים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת בניסוח תניית בוררות, עוסקים בשאלת הדין על פיו יידון הבורר. ככלל, לצדדים נתונה הזכות להחליט בתניית הבוררות על פי איזה דין יידון הבורר את הסכסוך שיובא בפניו – החל מדין דתי, דרך דין מדינתי, וכלה בדין זר במקרה של חברות גלובאליות. מלבד זאת, רצוי לקבוע האם יוכלו הצדדים לערער בפני בית המשפט על פסק הבורות של הבורר (דבר הניתן רק כאשר הבורר דן לפי הדין המדינתי), וכן הוראות שונות לגבי ניהול הבוררות עצמה ואף סדרי הדין בה. כן רצוי לקבוע הסדר ייעודי של בורר חלופי במקרה של ניגוד עניינים.
יחד עם זאת, מאחר ומדובר בתנייה בעלת חשיבות מכרעת במקרה של סכסוך בין הצדדים, שלה היבטים רבים כפי שצויין, וכן על מנת להימנע ממחלוקות בעניין הבוררות עצמה בבוא היום, רצוי מאוד כי את תניית הבוררות ינסח עו"ד שלו מומחיות והכרה עם תחום הבוררות, על מנת להבטיח כי לא יתקיים דיון נפרד סביב סוגיות הקשורות בתניית הבוררות עצמה בבית המשפט.
תניית בוררות כזאת, כאמור, כאשר נעשית היא באופן מושכל ונכון, תבטיח פתרון יעיל ומהיר של כל מחלוקת בין הצדדים – מבלי להיזקק למערכת המשפט הציבורית – אשר יש לצפות כי המדינה תפעל בהקדם לייעל אותה ולהפחית ממנה את העומסים הכבדים החלים עליה בשגרה בכלל, ובתקופה זאת בפרט.
על בוררויות בתחום המשפט המסחרי הניתנות על ידי משרדנו ניתן להרחיב בלחיצה כאן.